ОСОБЛИВОСТІ ЗАХИСНИХ МЕХАНІЗМІВ, ЩО ПОВ’ЯЗАНІ З КОПІНГ-СТРАТЕГІЯМИ СУЧАСНОЇ МОЛОДІ ПІД ЧАС ВІЙНИ - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2014

ОСОБЛИВОСТІ ЗАХИСНИХ МЕХАНІЗМІВ, ЩО ПОВ’ЯЗАНІ З КОПІНГ-СТРАТЕГІЯМИ СУЧАСНОЇ МОЛОДІ ПІД ЧАС ВІЙНИ

17.06.2024 13:05

[15. Психологические науки]

Автор: Непочатих Анастасія Вадимівна, студентка Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна; Кочарян Ігор Олександрович, доцент, кандидат психологічних наук, доцент закладу вищої освіти кафедри загальної психології, Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна


ORCID: 0000-0003-0685-5774 Кочарян І.О.

Враховуючи сучасні події, з якими людина стикатися кожного дня, щоденними ситуаціями пов'язаними з війною та її наслідками. Це все звичайно має вагомий вплив на якість життя та викликає стрес. Дослідження особливостей захисних механізмів, які пов'язані з копінг-стратегіями є вкрай важливим задля того, щоб зрозуміти як їх використовує сучасна молодь для ефективного подолання стресових подій, ситуацій та зменшення їх впливу. Розуміння особливостей їх використання молоддю може стати у нагоді для подальшого впровадження різноманітних програм підтримки та у наступних дослідженнях у цій галузі. 

Мета дослідження: Дослідити особливості захисних механізмів, що пов'язані з копінг- стратегіями, які використовує сучасна молодь в умовах війни. 

Об’єкт: Копінг-стратегії сучасної молоді під час війни. 

Предмет: Захисні механізми, які є предикторами формуванню копінг-стратегій сучасної молоді під час війни. 

Завдання: 

1. Теоретично проаналізувати поняття захисні механізми та особистісні якості, що сприяють розвитку копінг-стратегій. 

2. Визначити особливості копінг-стратегій молоді з адаптивними захисними механізмами. 

3. Виявити взаємозв'язок між захисними механізмами та копінг - стратегіями молоді під час війни. 

4. Виявити захисні механізми, які є предикторами копінг стратегій. 

5. Визначити спільні кластери копінг стратегій  з адаптивними та неадаптивними захисними механізмами.

Методи дослідження: Теоретичні - аналіз, систематизація та узагальнення наукової літератури. Емпіричні: Методика “Індекс життєвого стиля” Р. Плутчик Х. Келлерман, Х. Р. Конт; Опитувальник “Структури психологічних захистів” М. Бонд; Опитувальник “Копінг-поведінка у стресових ситуаціях” Н. Эндлер, Дж. Паркер; Опитувальник “Копінг-стратегії” (WCQ) С. Фолкмана і Р. Лазаруса. Методи математичної статистики: кореляційний аналіз (Tay-b Кендалла), регресійний аналіз та кластерний аналіз з використанням методу Варда. Вибірка складається з 50 осіб , віком від 18 до 35 років, чоловіки та жінки. Досліджувані є студентами за різними спеціальностями та працюють у різних сферах, на момент дослідження усі проживали на території України.

1. На основі літературних джерел було проаналізовано поняття захисні механізми, особистісні якості, що сприяють розвитку копінг стратегії. Виявлено суттєву різницю між даними адаптаційними процесами на стресову ситуацію. Копінг стратегії є усвідомленими особистістю, цілеспрямованими, орієнтованими на зміну ситуації, на перспективу, а захисні механізми є неусвідомленими та більш пасивними, орієнтовані на зниження психологічного дискомфорту, більш швидке зниження тривоги та напруги.                                                                      

2. За проведеним кореляційним аналізом ми побачили, що  адаптивні захисні механізми не корелюють з однією або декількома описаними копінг – стратегіями, через те, що молодь, яка має адаптивні захисні механізми може  використовувати будь-яку копінг - стратегію. Тобто в залежності від ситуації, її специфіки  особистість діяти буде по-різному. Молодь, якій притаманно використовувати адаптивні захисні механізми буде націлена на використання тих, які в даній ситуації є доречними, для ефективної взаємодії.                                                                   

3. На основі проведеного кореляційного та регресійного аналізу ми побачили,  якщо у особистості виражені неадаптивні захисні механізми, наприклад, проекція, уникання, регресія буде формуватися емоційно орієнтований копінг. Молодь, якій притаманно використовувати заперечення та спотворюючі образ, які також виступають неадаптивними, то формується проблемно орієнтований копінг. З приводу адаптивних захисних механізмів, то молодь якій притаманно їх використовувати, буде в залежності від ситуації, з якою стикається обирати на її думку найбільш конструктивні, ефективні копінг – стратегії у даному випадку. У молоді з неадаптивними захисними механізмами, ми можемо відстежити певні зв’язки і  це означає, що людина стає більш прогнозована, більш обмежена і певні захисні механізми стають предикторами.                                                                  

4. На основі регресійного аналізу було виявлено, що заперечення та спотворюючі образ виступають предикторами до проблемно орієнтованого копінгу. Неадаптивні захисні механізми, регресія є предикторами емоційно-орієнтованого копінгу та регресія є предиктором соціальному відволіканню. Заперечення виступає предиктором копінгу позитивна переоцінка. Постійне заперечення і виражене акцентування на позитиві може мати різні наслідки для психіки людини, що будуть впливати на якість її життя та вміння адаптуватися до стресових подій.                               

5. За допомогою кластерного аналізу за допомогою методу Варда ми визначили два кластери: перший це неадаптивні, адаптивні захисні механізми, які пов'язані з проблемно орієнтованим копінгом. Неадаптивні механізми, такі як заперечення можуть перешкоджати ефективному вирішенню проблеми, хоча і є  реакція на стресову подію, але вона не є повністю націленою на вирішення проблеми. Другий є деструктивним, це неадаптивні захисні механізми та копінг орієнтований на уникнення та емоційно орієнтований,орієнтація не на вирішенні проблеми, а на власному емоційному стані, переживаннях, уникненні вирішення.

Література:

1. Большакова, А. М.  Особистісні ресурси подолання складних життєвих ситуацій та часові перспективи осіб юнацького віку. Наука і освіта. 2013. 17- 21

2. Войцеховська О., Закалик Г. Сучасні напрями психологічних досліджень копінг стратегій особистості. Педагогіка і психологія професійної освіти. 2016. № 2. С. 95-104.

3. Гімаєва, Ю. А., Маркіна, А. Ю. Зв’язок копінг-стратегій з стилями саморегуляції поведінки та особистісною зрілістю у хлопців та дівчат студентського віку. Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна, серія «Психологія», 2022. (72), 59-66. 

4. Даценко, Т. О. Ресурси особистості, спрямовані на подолання страху: психологічний захист і копінг-стратегії. Теоретичні і прикладні проблеми психології, 2014. (3), 150-155

5. Дубчак, Г. М. Аналіз стратегій копінг-поведінки сучасних студентів. Актуальні проблеми психології: Збірник наукових праць Інституту психології імені Г.С. Костюка НАПН України. 2018, 18, С. 55-63.  

6. Невоєнна О., Ярош, Н. Зв’язок емоційної пам’яті (спогадів) та захисних механізмів молоді. Вісник Харківського національного. університету імені В. Н. Каразіна, серія «Психологія», 2021.  (71), 43-49.                                                        

7. Рисинець, Т. П.  Етимологія категорій «механізми психологічного захисту» та «копінг-стратегії». Вісник національного технічного університету України. Київський політехнічний інститут. Серія: Філософія. Психологія. Педагогіка, 2012 1(34), 119-123.

8. Ярош Н. С. Аналіз досліджень внутрішніх предикторів стрес-долаючої поведінки». Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Серія : Психологія. 2015. No 58. С. 60–64

9. Lazarus R., Folkman S. Stress, appraisal and coping. NY: Springer, 1999

10. McWilliams, Nancy. Psychoanalytic case formulation. — New York: The Guilford Press, — 1999. 240                                                                                                              



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021

Конференции 2020

Конференции 2019

Конференции 2018

Конференции 2017

Конференции 2016

Конференции 2015

Конференции 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота