ЕФЕКТИВНІ СКЛАДСЬКІ ТЕХНОЛОГІЇ В РАМКАХ ЛОГІСТИКИ СКЛАДУВАННЯ - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2014

ЕФЕКТИВНІ СКЛАДСЬКІ ТЕХНОЛОГІЇ В РАМКАХ ЛОГІСТИКИ СКЛАДУВАННЯ

25.06.2024 13:12

[1. Экономические науки]

Автор: Єсипенко Василь Вікторович, студент ФММ, Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського", м. Київ, Україна


Ефективні складські технології відіграють вирішальну роль у сучасній логістиці, забезпечуючи безперебійну роботу ланцюга постачання. Зі зростанням конкуренції на ринку, підвищенням вимог до швидкості обробки замовлень та необхідністю мінімізації витрат, впровадження новітніх технологій стає критично важливим. Оптимізація складських процесів є основою успішної діяльності будь-якого підприємства, оскільки вона безпосередньо впливає на загальну ефективність і прибутковість бізнесу. 

Логістика складу має багатозначні цілі. Вона піклується про достатню наявність необхідних товарів, контролює якість тривалого зберігання запасів без псування, а також достатній товарообіг без затримок, тобто контроль має на меті гарантії вчасної доставки вантажів на склад і вчасного отримання їх споживачами. 

Для запобігання “функціональних заторів” логістика складування потребує злагодженої роботи всього підприємства, постійного удосконалення виробничих, торгівельних, економічних процесів, для цього в складську логістику - для підвищення її ефективності - запроваджуються елементи діджиталізації.

Цифрові технології підвищують ефективність бізнес-партнерства учасників логістичного ланцюга, покращують якість організаційної роботи працівників, удосконалюють та зменшують час на оформлення документів, розрахунків  між усіма учасниками логістичного процесу, тощо. 

Найперспективнішим в цьому плані є використання хмарних систем зберігання інформації у складському господарстві. Це поліпшує процес комплектування, допомагає у навчанні працівників складу, сприяє плануванню розташування вантажів на складській площі, тобто економічно відбивається на зниженні складських витрат. 

Окрім безпосередньо складських процесів, через мережеві та хмарні інформаційні системи можна здійснювати візуалізацію запланованого ремонту чи реконструкції на площі складських приміщень. Це дає можливість роздивитись майбутні результати у реальному масштабі, переконатися у відповідності запланованих перебудов проекту, змоделювати потрібні робочі місця і процеси.  

До популярних ефективних складських технологій логістики складування слід віднести:

1) Інтернет речей (IoT) для збору та аналізу даних про складські запаси й системи управління складом WMS  для автоматизації й оптимізації складських процесів. 

2) Pick-by-Line  - метод вибіркового підбору, коли товари підбираються по одному рядку чи лінії. Цей метод часто використовується в розподільчих центрах або складах, де потрібно швидко та ефективно підібрати товари для виконання замовлень.

3) Cross-docking - процес приймання та відвантаження вантажів через склад безпосередньо без розміщення в зоні зберігання. 

4) Storage - використовується для опису процесу та місця. 

5) Технологію “Товар-до-людини”, коли за кожним працівником закріплена зона, в якій він знаходиться і виконує всі необхідні операції. Завдяки тому, що товар самостійно переміщується по конвеєрній системі між складськими ділянками без особистої участі працівника, то економія часу на комплектацію замовлення становить 40–50 %.

6) Машинний зір, який передбачає встановлений у зоні сортування модуль, що інтегровано з WMS складу. Встановлена камера має можливість обробляти до 1200 замовлень щогодини. Вона зчитує інформацію з різних упаковок та направляє вантаж у заданому напрямку по конвеєру.

7) Систему вимірювання ваги та габаритів. Ця система ідентифікації товару є помічником у класифікації, сортуванні і бракуванні товарів за заданими характеристиками, оскільки дає можливість значно підвищити швидкість та точність обробки товарів.

8) Віртуальну реальності (VR) та доповнену реальності (AR) для навчання працівників з метою покращення їх кваліфікації, а також ефективності роботи. Безпосередньо це знижує ризик помилкових дій працівників, а також попереджає нещасні випадки, пов’язані з неправильним проведенням складських робіт.

9) Шерінг - нові бізнес-моделі з елементами економіки спільного використання. Користь шерінгу яскраво проявляється при нагальній потребі пошуку вільних складських площ, або скороченні кількості неправильно відсортованих товарів. Наприклад, шерінг-систему сортування Pegasus має Amazon. Вона наполовину скоротила кількість неправильно відсортованих товарів компанії.

Формування ефективного складу, логістичної інфраструктури повинно ґрунтуватися  на застосуванні проєктів, які враховують сьогоднішній стан та існуючи проблеми кожного окремого підприємства. Немає “золотого” правила, є чіткі цілі й продумана індивідуальна стратегія.

Література:

1. Гоменюк М. О. - Розвиток логістики на основі впровадження процесів діджиталізації: Електронне наукове фахове видання “Ефективна економіка” . URL -   http://www.economy.nayka.com.ua/pdf/2_2020/53.pdf.

2. Сучасні складські процеси в роботі з товарними запасами. URL – https://www.c4r.eu/ukr/blog/logistics/skladskie-protsessy.

3. Марченко В.М. , Шутюк В.В., Ємцев В.І. -  ЛОГІСТИКА ПРАКТИКУМ: Електронное мережне навчальне видання, КПІ, 2021., 194 с.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021

Конференции 2020

Конференции 2019

Конференции 2018

Конференции 2017

Конференции 2016

Конференции 2015

Конференции 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота