АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ КРИМІНАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ЗА ОРГАНІЗАЦІЮ, СПРИЯННЯ У ПРОВЕДЕННІ АБО УЧАСТЬ У ЗЛОЧИННОМУ ЗІБРАННІ (СХОДЦІ) - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2014

АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ КРИМІНАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ЗА ОРГАНІЗАЦІЮ, СПРИЯННЯ У ПРОВЕДЕННІ АБО УЧАСТЬ У ЗЛОЧИННОМУ ЗІБРАННІ (СХОДЦІ)

26.06.2024 01:57

[2. Юридические науки]

Автор: Жук Ілона Василівна, кандидат юридичних наук, доцент, старший науковий співробітник наукової лабораторії з проблем протидії злочинності Національної академії внутрішніх справ


Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за злочини, вчинені злочинною спільнотою» від 4 червня 2020 року № 671-IX Кримінальний кодекс (далі – КК) України було доповнено статтею 255-2 «Організація, сприяння у проведенні або участь у злочинному зібранні (сходці)». Зокрема, були криміналізовані організація або сприяння у проведенні злочинного зібрання (сходки) представників злочинних організацій або організованих груп, або осіб, які здійснюють злочинний вплив, для планування вчинення одного або більше злочинів, матеріального забезпечення чи координації злочинної діяльності, у тому числі розподілу доходів, одержаних злочинним шляхом, або сфер злочинного впливу, а також участь у такому зібранні (сходці), у тому числі з використанням засобів зв’язку (ч. 1).

Після появи вказаної новели виникло багато запитань у правовій спільноті стосовно її застосування. Зокрема, дискусії точилися (і продовжують точитися) навколо питання про визначення суб’єкта цього кримінального правопорушення –  він є загальним (будь-яка особа) чи спеціальним (представник злочинних організацій або організованих груп, або осіб, які здійснюють злочинний вплив)? Ні в ст. 255-2, ні в інших статтях КК ознаки суб’єкта злочину, передбаченого ст. 255-2 КК України, прямо не вказані. Аналіз диспозиції ст. 255-2 КК України, а також доктринальних положень про загального і спеціального суб’єкта кримінального правопорушення, дає підстави зробити певні висновки.

Насамперед слід сказати, що згідно з ч. 1 ст. 22 КК кримінальна відповідальність за злочин, передбачений ст. 255-2 КК України, настає з шістнадцятирічного віку. Стосовно такої форми об’єктивної сторони цього злочину, як організація або сприяння у проведенні злочинного зібрання (сходки), то цілком логічним припустити, що організувати злочинне зібрання або сприяти його проведенню може будь-яка особа, тим паче вона в подальшому може й не брати участі в організованій сходці. Необов’язково вона має бути представником злочинних організацій або організованих груп, або осіб, які здійснюють злочинний вплив. Тобто, в даному випадку мова йде про загального суб’єкта. Складнішим є питання визначення суб’єкта участі у злочинному зібранні (сходці).

Виходячи з аналізу диспозиції ст. 255-2 КК, можна зазначити, що злочинне зібрання (сходка) – це зустріч представників злочинних організацій або організованих груп, або осіб, які здійснюють злочинний вплив, для планування вчинення одного або більше злочинів, матеріального забезпечення чи координації злочинної діяльності, у тому числі розподілу доходів, одержаних злочинним шляхом, або сфер злочинного впливу. Отже, для визнання певної зустрічі сходкою необхідна наявність на цьому зібрані щонайменше двох осіб, які належать до однієї з таких категорій суб’єктів: 1) представників злочинних організацій; 2) представників організованих груп; 3) представників осіб, які здійснюють злочинний вплив. Однак це не означає, що суб’єктом участі у злочинному зібранні (сходці) можуть бути лише представники злочинних організацій або організованих груп, або осіб, які здійснюють злочинний вплив. Приймати активну участь в обговоренні вказаних питань можуть не лише зазначені представники, а й інші особи, що присутні на злочинному зібранні (сходці). 

Разом з тим, слід зробити застереження, що сам факт знаходження (перебування) певної особи на зустрічі (сходці) без її участі у розгляді питань щодо планування майбутньої злочинної діяльності, матеріального забезпечення чи координації такої діяльності, зокрема розподілу доходів, одержаних злочинним шляхом, або сфер злочинного впливу, навряд чи можна назвати участю у сходці. Вказане може стосуватися, наприклад, офіціанта, який обслуговує вказане зібрання, охоронця учасника сходки тощо.

Отже, підсумовуючи викладене, можна сказати, що суб’єктом злочину, передбаченого ст. 255-2 КК України, як у формі організації або сприяння у проведенні злочинного зібрання (сходки), так і формі участі у сходці, може бути будь-яка фізична осудна особа, якій на момент вчинення злочину виповнилось 16 років, тобто суб’єкт – загальний.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021

Конференции 2020

Конференции 2019

Конференции 2018

Конференции 2017

Конференции 2016

Конференции 2015

Конференции 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота