ТРАНСФОРМАЦІЯ АГРОСЕКТОРУ ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ ЧЕРЕЗ ВПРОВАДЖЕННЯ ІННОВАЦІЙ - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2014

ТРАНСФОРМАЦІЯ АГРОСЕКТОРУ ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ ЧЕРЕЗ ВПРОВАДЖЕННЯ ІННОВАЦІЙ

26.06.2024 21:39

[1. Экономические науки]

Автор: Удовиченко Світлана Миколаївна, кандидат економічних наук, с.н.с., Донецька державна сільськогосподарська дослідна станція НААН



Аграрний сектор є одним із ключових галузей стійкості української економіки. Сільськогосподарські підприємства забезпечують своєю продукцією як внутрішні потреби, так і експортують її на зовнішні ринки [1].

Донецька область має значний потенціал для розвитку аграрної сфери через сприятливі кліматичні умови та наявність родючих ґрунтів. Проте, війна та окупація частини території області створюють значні виклики для сільськогосподарських підприємств. Заміновані території, зруйнована інфраструктура, пошкоджені (або знищені) основні засоби виробництва, розірвані ланцюги постачання та ринків збуту, відтік кадрів, фінансові складнощі з закупівлею паливно-мастильних матеріалів, насіння, добрив, засобів захисту рослин мають негативний вплив на сільськогосподарську діяльність.

Отже, для стабільної та ефективної роботи агроформувань надважливим є застосування інноваційних рішень, які дозволяють оптимізовувати виробничі процеси, економити ресурси та підвищувати рентабельність, а також випускати більш якісну, безпечну та конкурентоспроможну продукцію  [2]. Інновації мають стати домінуючим фактором виживання підприємств і збереження свого потенціалу, тому постає питання активізації процесу трансферу інновацій.

Трансфер аграрних інновацій в Донецькій області мав би позитивно вплинути на розвиток агросектору області. Однак, через складну політичну та економічну ситуацію виникли перешкоди для його реалізації. Наразі відчутно скорочується фінансування аграрної галузі, втрачається доступ до наукових розробок, стає неможливим або ускладнюється впровадження нових технологій на окупованих та прифронтових територіях, відбувається відтік кваліфікованих кадрів, порушуються логістичні ланцюги через пошкодження інфраструктури.

Пожвавлення процесу трансферу відбувається через стимулювання інноваційної діяльності, що потребує комплексного підходу та спільних зусиль держави, аграрних підприємств, наукових установ та міжнародних організацій.

Такими заходами можуть бути фінансова та матеріально-технічна підтримка держави та міжнародних партнерів, створення та сприяння роботі логістичних ланцюгів, підтримка експорту, полегшення доступу до новітніх рішень аграрної науки.

В рамках фінансової та матеріально-технічної підтримки доцільно  надавати аграріям пільгові кредити та гранти, компенсувати завдані війною витрати, розширювати програми субсидування, забезпечувати інвестиціями, спрощувати процедури страхування сільськогосподарських ризиків. Такий підхід  спростить фермерам доступ до кондиційного насіннєвого матеріалу, добрив, засобів захисту рослин, необхідної техніки, обладнання та запчастин, якісного поголів’я сільськогосподарських тварин, кормів та ветеринарних послуг.

Логістична підтримка постачання сільськогосподарської продукції на експорт включає налагодження маршрутів через порти на Чорному морі, створення альтернативних шляхів через дунайські порти та сухопутні кордони з країнами ЄС. Важливим заходом є відновлення пошкоджених доріг, мостів, складів, елеваторів та інших об'єктів інфраструктури, необхідних для транспортування та зберігання сільгосппродукції.

Аграрний сектор в останні роки забезпечує стабільне надходження валютних коштів в державну економіку, а тому активна участь України у міжнародних програмах з підтримки сільського господарства та розвитку експорту, просування продукції на світових ринках, пошук нових ринків збуту є одним з важливих заходів з активізації інноваційної діяльності аграрних підприємств.

Доступність підприємств до наукових розробок аграрної науки полегшується в разі, якщо є налагоджені зв’язки з дослідними установами сільськогосподарського спрямування, з дорадчими службами, провайдинговими структурами. Також варто співпрацювати з іншими сільгоспвиробниками, ділитися і переймати досвід та знання. Слід зазначити, що впровадження інновацій потребує виваженого підходу та залежить від типу та розміру господарств, їх фінансової можливості, рівня освіти та навичків аграріїв.

Війна створює серйозні виклики для аграрного сектору України, але також відкриває нові можливості для розвитку. Трансфер інновацій може стати ключовим фактором відновлення та стійкого розвитку українського агропромислового комплексу.

Об’єднання зусиль держави, аграрних підприємств та міжнародних партнерів дозволить українському аграрному сектору не лише вистояти у цій війні, але й наростити свою потужність та конкурентоспроможність.

Література:

1. Удовиченко С., Удовиченко Ю. Моніторинг діяльності аграрного сектору України та Донецької області в умовах воєнного стану. Причорноморські економічні студії. 2023. Вип. 81. С. 79-84. URL: http://bses.in.ua/journals/2023/81_2023/16.pdf 

2. Вергунов В.А. Стан та перспективи розвитку інноваційної діяльності в системі аграрної науки. Передгірне та гірське землеробство і тваринництво. 2022. Вип. 72 (2). С. 100-124.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021

Конференции 2020

Конференции 2019

Конференции 2018

Конференции 2017

Конференции 2016

Конференции 2015

Конференции 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота