ОСОБЛИВОСТІ ОХОРОННОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2014

ОСОБЛИВОСТІ ОХОРОННОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

04.10.2024 18:38

[2. Юридические науки]

Автор: Попович Світлана Михайлівна, аспірантка кафедри господарсько-правових дисциплін та економічної безпеки, Донецький державний університет внутрішніх справ


Національна поліція України (далі - НПУ) відіграє ключову роль в охороні громадського порядку, захисту громадян та забезпеченні безпеки як громадян, так і бізнесу. Хоча основною функцією поліції є охорона правопорядку та громадська безпека, НПУ також пропонує низку охоронних послуг суб’єктам господарювання. Поліція охорони, відома як Державна служба охорони до 7.11.2015 р. - структурний підрозділ Національної поліції, працівники якої мають визначені Законом права та повноваження на озброєну охорону та застосування відповідних санкцій щодо правопорушників. Кабінет Міністрів України своєю постановою № 834 від 13 жовтня 2015 р. створив як територіальні органи Національної поліції Департамент поліції охорони як міжрегіональний територіальний орган НПУ; Відділ поліції охорони об'єктів стратегічного значення, а також управління поліції охорони в областях, Києві, Автономній Республіці Крим та Севастополі, Криворізький міський відділ Управління поліції охорони в Дніпропетровській області, Маріупольський міжрайонний відділ Управління поліції охорони в Донецькій області, а також Управління поліції охорони з фізичної безпеки в Києві. Для охорони фізичних осіб, вантажів і цінностей, власності фізичних та юридичних осіб в структурі Поліції охорони діють підрозділи з фізичної безпеки. Поліція охорони офіційно надає послуги із захисту майнових прав та законних інтересів громадян України, в тому числі щодо захисту їх життя та здоров’я [1].

Регулювання охоронної діяльності здійснюється на підставі загальних положень Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності» [2]. Закон України «Про охоронну діяльність», який визначає організаційно-правові принципи здійснення господарської діяльності у сфері надання послуг з охорони власності та громадян [3]. Стаття 3 Закону встановлює, що дія цього Закону поширюється на правовідносини правоохоронних органів та військових формувань у процесі надання ними послуг з охорони власності та громадян у частині, що не регулюється законодавчими актами, які регламентують їх діяльність. Правову основу надання НПУ послуг з охорони закріплено в Законі України «Про Національну поліцію». Цей Закон визначає основні обов’язки НПУ, зокрема охорону громадського порядку, запобігання злочинам, охорону приватної та державної власності. Хоча закон конкретно не класифікує НПУ як постачальника платних охоронних послуг для бізнесу, він уповноважує поліцію охороняти майно та забезпечувати безпеку юридичних осіб у рамках своїх державних обов’язків. Стаття 23 Закону України «Про Національну поліцію» зазначає, що поліції охорони притаманні наступні повноваження: здійснення охорони об’єктів права державної власності у випадках та порядку, визначених законом та іншими нормативно-правовими актами, а також бере участь у здійсненні державної охорони (п. 19); здійснення на договірних засадах охорони фізичних осіб та об’єктів права приватної і комунальної власності, а також об’єктів критичної інфраструктури, перелік яких визначається Кабінетом Міністрів України (п. 20).

Поліція охорони надає свої послуги щодо наступних об’єктів: об’єкти, що підлягають обов’язковій охороні підрозділами поліції охорони за договорами; об’єкти підвищеної небезпеки підприємств, які мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави, що підлягають обов’язковій охороні підрозділами поліції охорони; об’єкти державної та інших форм власності, охорона нерухомого майна яких здійснюється виключно органами поліції охорони на договірних засадах; об’єкти державної охорони, охорона яких здійснюється Національною поліцією у взаємодії з іншими органами влади та Управлінням державної охорони України (Верховна Рада України; Кабінет Міністрів України; Конституційний Суд України; Верховний Суд України); охорона фізичних осіб та об’єктів права приватної і комунальної власності.

Інструкція «Про організацію службової діяльності органів поліції охорони під час виконання заходів з фізичної охорони об’єктів», яка була затверджена Наказом Міністерства внутрішніх справ України 07.07.2017 р. № 577 визначає основні засади службової діяльності органів і підрозділів поліції охорони, спрямовані на організацію та виконання заходів з фізичної охорони об’єктів і майна усіх форм власності, фізичних осіб, прийнятих під охорону на договірних засадах. Фізична охорона об’єктів покладається на органи і підрозділи поліції охорони і забезпечується персоналом поліції охорони згідно визначених і затверджених на підставі укладених договорів: заходів охорони, штатної чисельності, складу нарядів поліції охорони та строків несення служби ними [4].

Таким чином, законодавство регулює не тільки питання ліцензування охоронної діяльності, а й правового регулювання господарської діяльності з надання послуг охорони взагалі. 

Література:

1. Поліція охорони. Офіційний сайт. URL: https://securitypolice.com.ua/

2. Про ліцензування видів господарської діяльності: Закон України від 02.03.2015 № 222-VIII. Відомості Верховної Ради. 2015. № 23. Ст.158.

3. Про охоронну діяльність: Закон України № 4616- VI від 22.03.2012 р. Відомості Верховної Ради України. 2013. № 2. Ст. 8.

4. Про організацію службової діяльності органів поліції охорони під час виконання заходів з фізичної охорони об’єктів: Інструкція від 07.07.2017 р. № 577. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0989-17



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021

Конференции 2020

Конференции 2019

Конференции 2018

Конференции 2017

Конференции 2016

Конференции 2015

Конференции 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота