ФУНКЦІЇ ДЕРЖАВИ ІЗ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я В УКРАЇНІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ФУНКЦІЇ ДЕРЖАВИ ІЗ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я В УКРАЇНІ

17.06.2024 13:20

[2. Юридичні науки]

Автор: Правило Олександр Іванович, аспірант, Науково-дослідний інститут публічного права



Сфера охорони здоров’я є однією із найбільш чутливих в Україні, що обумовлено соціальною цінністю людини, специфічністю особливостей забезпечення прав людини на життя та здоров’я. Як зазначають О.П. Світличний та 

В.В. Башкатова, саме, Конституція України та чинне законодавство закріплюють за державою правові гарантії,  зокрема, в  розділі II «Права, свободи та обов’язки людини і громадянина» закріплено широкий спектр прав і свобод людини та громадянина, а також загальні принципи та положення, які ставлять за мету визначити зміст гарантій і механізмів їх реалізації [1, с.67].

Конституція України, закріплюючи невід’ємне право на життя кожної людини (ч. 1 ст. 27) і гарантуючи це право від скасування (ч. 2 ст. 22), закріплює положення про те, що кожен має право захищати своє життя і здоров’я, життя і здоров’я інших людей від протиправних посягань (ч. 3 ст. 27). Відповідно до положення частини 5 ст. 55 Конституції України, кожен має право будь-якими не забороненими законом засобами захищати свої права і свободи від порушень і протиправних посягань  [2]. 

Виходячи із вищезазначених чинників, слід звернути увагу на ефективність конституційно-правових норм, від належної практичної реалізації яких уповноваженими державою суб’єктами залежить успішна реалізація функцій держави  у сфері забезпечення охорони прав здоров’я людини. 

На узгоджений зв’язок статей 3, 27 Конституції України вказують статті 48, 49, 50 Основного Закону, відповідно до положень яких кожен має право: на достатній життєвий рівень для себе і своєї сім’ї; на охорону здоров’я, медичну допомогу та медичне страхування; безпечне для життя і здоров’я довкілля. 

Норми вказаних статей вказують, що їх  втілення в практичній площині  здійснюється  шляхом реалізації суб’єктивних позитивних дій, та є природним правом людини. При цьому функції держави охоплюють широке коло різноманітних заходів: політичних, організаційних, економічних, ідеологічних, правових, фінансових, які повинна вчиняти держава задля ефективної практичної реалізації конституційних положень.  

Базові цінності у сфері охорони здоров’я закріплені в Конституції України  визначають обов’язок держави забезпечити належне життя та охорону громадян України, іноземців та осіб без громадянства. Напрям функцій держави у досліджуваній сфері суспільних відносин ми знаходимо Законі України «Основи  законодавства  України  про  охорону  здоров’я»,   згідно  ст. 12  якого держава формує політику охорони здоров’я в Україні та забезпечує її реалізацію [3], а також інших нормативно-правових актах. Зокрема, на це вказують норми  Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» [4].   Відповідно до положень цього закону держава надає фінансові гарантії медичного обслуговування,  медичних послуг та лікарських засобів, визначає Уповноважений орган, метою якого є реалізація державної політики у сфері державних фінансових гарантій медичного обслуговування населення за програмою медичних гарантій, а також забезпечує державний контроль у цій сфері відносин. В Указі Президента України  «Про Цілі сталого розвитку України на період до 2030 року» від 30.09.2019 р. №722/2019 [5], акцентовано увагу на фунціях держави щодо забезпечення здорового способу життя для всіх осіб у будь-якому віці. 

Вказані функції є складовою національної безпеки гарантованих Конституцією і законами України прав громадян на безпечне  життя і здоров’я. По-друге, реалізація функцій  держави залежить від багатьох складників, які впливають на реалізацію державної політики у сфері охорони здоров’я. По-третє, реалізація функцій держави нерозривно пов’язана із внутрішньою і зовнішньою політикою держави, покликаної забезпечити гарантоване право громадян на безпечне життя і здоров’я. 

Під функціями держави із забезпечення охорони здоров’я в Україні слід розуміти реалізацію державою внутрішньої і зовнішньої функції, яка здійснюється шляхом реалізації комплексу ідеологічних, організаційних, правових, економічних і фінансових заходів, й покликана  забезпечити гарантоване Конституцією і законами України право громадян на безпечне  життя і здоров’я.

Література:

1. Башкатова В. В., Світличний О.П. Роль адміністративного права України у захисті прав і законних інтересів людини і громадянина: монографія. Київ, 2016. 133 с.

2. Конституція України прийнята на п’ятій сесії Верховної Ради України

28 червня 1996 року. Відомості Верховної Ради України.  1996. № 30. Ст. 141.

3. Основи законодавства України про охорону здоров’я: Закон України від 19.11.1992 р. № 2801-XII. Відомості Верховної Ради України. 1993. № 4. Ст.19.

4. Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення: Закон України  від 19.10.2017 р.  № 2168-VIII. Відомості Верховної Ради України. 2018. 

№ 5. Ст. 31.

5. Про Цілі сталого розвитку України на період до 2030 року: Указ Президента України  від 30.09.2019 р. № 722/2019. URL:  https://zakon.rada. gov.ua/laws/ show/ 722/2019#Text

_______________________

Науковий керівник: Світличний Олександр Петрович, доктор юридичних наук, професор, професор кафедри цивільного та господарського права, Національний університет біоресурсів і природокористування України



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота