ЗАЛУЧЕННЯ ДОВГОСТРОКОВОГО ФІНАНСУВАННЯ ВІД МІЖНАРОДНИХ ФІНАНСОВИХ ОРГАНІЗАЦІЙ В УМОВАХ ВІЙНИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ЗАЛУЧЕННЯ ДОВГОСТРОКОВОГО ФІНАНСУВАННЯ ВІД МІЖНАРОДНИХ ФІНАНСОВИХ ОРГАНІЗАЦІЙ В УМОВАХ ВІЙНИ

11.07.2024 16:23

[1. Економічні науки]

Автор: Кудрицький Євген Володимирович, підприємець та партнер інвестиційної компанії Capital Times


Сучасні умови функціонування підприємств потребують уваги до стратегії фінансування, яка має бути направлена на пошук оптимальної моделі фінансування підприємства. Фінансування – це процес утворення грошових коштів  або, у більш широкому сенсі, процес утворення капіталу підприємства [1, c. 293]. Природнім наступним кроком після отримання фінансування є інвестування грошових коштів. 

У сьогоднішніх умовах українські приватні підприємства, яка бажають залучити довгострокове фінансування для реалізації інвестиційних проектів, стикаються з численними проблемами. Основною з них є обмежена кількість джерел такого фінансування. Іноземні інвестори поки не поспішають інвестувати у воюючу країну, внутрішній фінансовий ринок України є порівняно невеликим, а комерційні банки часто не можуть забезпечити необхідний рівень фінансування для великих проектів, що потребують суттєвих капітальних інвестицій. 

В цих умовах співпраця з міжнародними фінансовими організаціями (МФО) залишається одним з небагатьох інструментів для фінансування інвестиційних проектів розвитку для українських підприємств. МФО надають кредити, гранти та технічну допомогу для реалізації проектів у різних секторах економіки, сприяючи зростанню та модернізації підприємств. Ключовими МФО, які зараз мають можливість фінансувати бізнес в Україні, є Європейський банк реконструкції та розвитку (EBRD), Європейський інвестиційний банк (EIB), Міжнародна фінансова корпорація США з розвитку (DFC), Міжнародна фінансова корпорація (IFC). 

Надавши 2.1 млрд євро протягом 2023 року, EBRD залишається найбільшим інституційним інвестором в Україні. Наприкінці 2023 року організація збільшила капітал банку на 4 млрд євро й планує продовжити інвестування на рівні 1.5 млрд євро щороку [2]. Їх робота спрямована як на пряму підтримку компаній з важливих секторів економіки України (аграрний, енергетика, інфраструктурні проекти), так й через співпрацю з українськими банками, яким надається фінансування для подальшого кредитування українського бізнесу. Гарним прикладом прямої співпраці приватного бізнесу з EBRD є залучення компанією «Агросем» 9.6 млн євро під будівництво зерноперевалювального комплексу [3]. 

IFC також активно надає фінансування приватному сектору в Україні. Загальна сума їх інвестицій перевищила 400 млн євро з початку повномасштабної війни [4]. Яскравим прикладом співпраці з українським бізнесом є залучення фінансування концерном Галнафтогаз на будівництво вітрової електростанції. 

Але варто розуміти, що пряме фінансування від МФО – це нажаль можливість не для всіх. Такі організації висувають особливі умови для приватного бізнесу, які найчастіше можуть собі дозволити лише середній та великий бізнес. Однією з основних вимог є високий рівень корпоративного управління та прозорість бізнесу, що значно ускладнює доступ до міжнародного фінансування й збільшує вартість отриманих грошей. 

Додатково, складні процедури подачі заявок та тривалий процес розгляду можуть відлякувати підприємства від звернення до МФО. Багато малих та середніх підприємств не мають ресурсів для підготовки комплексних заявок та виконання всіх необхідних вимог.

Новим етапом розвитку взаємовідносин між МФО та приватним українським бізнесом може стати нещодавно затверджена програма Ukraine Facility - це угода між Україною та МФІ, яка визначає напрямки та обсяги фінансування для проведення реформ та розвитку інфраструктури. Угода має на меті покращення умов для інвестицій та забезпечення стабільного економічного зростання, що є важливим для приватного сектору. 

Однією за складових цієї угоди є виділення майже 7 млрд євро в інвестиційний фонд, з якого 5.5 млрд євро буде направлено на створення Української гарантії, спеціального інструменту розподілу ризиків, та 1.5 млрд євро виділено на фінансування проектів, а також грантів і технічної допомоги [5].

Список використаних джерел:

1. Економічне управління підприємством: навчальний посібник; за загальною редакцією Євдокимової Н.М. К.: КНЕУ, 2011. с. 328

2. ЄБРР надав рекордні €2,1 млрд в Україні у 2023 році. EBRD. URL: https://www.ebrd.com/ebrd-deploys-a-record-21-billion-in-ukraine-in-2023-ukr

3. Тарасовський Ю. Компанія «Агросем» за кредит ЄБРР збудує на кордоні з Польщею зерноперевалювальний комплекс. Forbes. URL: https://forbes.ua/news/kompaniya-agrosem-za-kredit-ebrr-zbudue-na-kordoni-z-polshcheyu-zernoperevalyuvalniy-kompleks-13072023-14785

4. Чайка О. З початку великої війни IFC вклала в економіку України $400 млн та вперше розглядає інвестиції в енергетику. Forbes. URL: https://forbes.ua/news/z-pochatku-velikoi-viyni-ifc-vklala-v-ekonomiku-ukraini-400-mln-ta-vpershe-rozglyadae-investitsii-v-energetiku-27092023-16290

5. Керівна рада Ukraine Investment Framework погодила умови роботи інвестиційної складової Ukraine Facility. Кабінет Міністрів України. URL: https://www.kmu.gov.ua/news/kerivna-rada-ukraine-investment-framework-pohodyla-umovy-roboty-investytsiinoi-skladovoi-ukraine-facility



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота