ЗАХИСТ ДІТЕЙ ВІД СЕКСУАЛЬНОГО НАСИЛЬСТВА: АНАЛІЗ СТ. 153 КК У СВІТЛІ ПОЛОЖЕНЬ ЛАНСАРОТСЬКОЇ КОНВЕНЦІЇ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ЗАХИСТ ДІТЕЙ ВІД СЕКСУАЛЬНОГО НАСИЛЬСТВА: АНАЛІЗ СТ. 153 КК У СВІТЛІ ПОЛОЖЕНЬ ЛАНСАРОТСЬКОЇ КОНВЕНЦІЇ

15.10.2024 00:37

[2. Юридичні науки]

Автор: Таволжанська Юлія Сергіївна, кандидатка юридичних наук, асистентка кафедри кримінального права Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого


Конвенція Ради Європи про захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства 2007 р., ратифікована Україною 2012 року, в контексті питань матеріального кримінального права статтею 18 визначає, що кожна Сторона вживає необхідних законодавчих або інших заходів для забезпечення криміналізації сексуального насильства, тобто наступної умисної поведінки: a) заняття діяльністю сексуального характеру з дитиною, яка не досягла передбаченого законодавством віку для заняття діяльністю сексуального характеру; b) заняття діяльністю сексуального характеру з дитиною коли: використовується примус, сила чи погрози або насильство здійснюється зі свідомим використанням довіри, авторитету чи впливу на дитину, зокрема, в сім’ї, або насильство здійснюється в особливо вразливій для дитини ситуації, зокрема, з причини розумової чи фізичної неспроможності або залежного становища [2].

У Пояснювальній доповіді до Лансаротської конвенції надано характеристику різновидам сексуального насильства, визначеним ст. 118 Конвенції, а саме: заняттю діяльністю сексуального характеру з дитиною, яка відповідно до положень національного законодавства не досягла встановленого законом віку для заняття з нею діяльністю сексуального характеру; та заняттю діяльністю сексуального характеру з дитиною незалежно від віку, коли використовуються примус, сила чи погрози або коли особа, що вчиняє злочин, зловживає визнаною довірою, владою або впливом на дитину чи має місце зловживання особливо уразливим становищем дитини [1]. Обидва різновиди сексуальних атак охоплюються поняттям «сексуальне насильство» і жоден із них не становить виключення з нього.

Лансаротська конвенція окреслює ціннісну рамку захисту дітей від сексуального насильства, якій має слугувати національне кримінальне право. Відповідно з огляду на європейський курс України вирішення питань щодо відповідальності за сексуальні атаки на дітей мало б передвизначатися євроконвенційними положеннями. Проте об’єктивна неможливість різкої зміни правничих парадигм, обережність перехідного етапу змін цінніснорієнтовних рамок та інше стає на заваді забезпечення такої кримінально-правової охорони, яке повністю відповідало би ціннісним ідеям ратифікованих Конвенцій.

Зокрема, аналіз положень розділу IV Особливої частини КК з урахуванням положень Лансаротської конвенції робить очевидною проблему охоплення ч.ч. 3, 4 ст. 153 КК (сексуальне насильство щодо неповнолітньої особи та сексуальне насильство щодо особи, яка не досягла чотирнадцяти років) подій, що не мають самостійно вираженої насильницької лінії (фізичного або психічного впливу). У цій частині прямій вказівці на насильницький характер дій за ч. 1 ст. 153 КК та запропонованій системі заборони посягань на статеву свободу та статеву недоторканість особи, якою вона формалізована розділом IV Особливої частини КК, проблематики додає історія криміналізації сексуальних атак (зґвалтування, задоволення статевої пристрасті неприродним шляхом), як таких, що визначались через обов’язкову ознаку насильства, і наступний пошук цієї лінії в положеннях ст.ст. 152, 153 КК після внесення до останніх змін з метою реалізації Стамбульської конвенції; збереження актуальним підходу щодо характеристики насильницьких дій через фізичний та психічний вплив за іншими розділами Особливої частини КК.

Кваліфікація атак, що за визначенням ст. 18 Лансаротської конвенції визнаються сексуальним насильством, як сексуального насильства за КК – для багатьох випадків є постановкою питання. До прикладу, прибічники буквального тлумачення кримінально-правових норм опиняються в ситуації виходу з ч.ч. 3 та 4 ст. 153 КК за умови, якщо контактний статевий акт без пенетрації відбувся за стану оціпеніння потерпілої особи, коли це не вимагало, а отже і не супроводжувалося самостійною лінією насильства.

У продовження м’якішою виглядає позиція прибічників пошуку компромісних варіантів перетину конвенційної та національної площини із заборони сексуальних атак. Це передбачає простір для застосування ч. 4 ст. 153 КК через пропозицію «нівелювати» ознаку насильства, згадану в ч. 1 ст. 153 КК, вказівкою ч. 4 ст. 153 КК на незалежність кваліфікації від добровільної згоди потерпілої особи (за логікою, якщо насильство діє «проти волі», то відсутність необхідності визначати волю виключає необхідність встановлення того, що долає волю). Проте для випадків, коли йдеться про потерпілу неповнолітню особу наведена аргументація слабшає з огляду на положення ч.ч. 1, 3 ст. 153 КК щодо необхідності встановлення відсутності добровільної згоди на вчинення заборонених дій.

Викладене підважує необхідність забезпечення законодавством про кримінальну відповідальність гармонійної відповіді цінніснім ідеям конвенційних рамок. Приведення кримінально-правових норм у відповідність до вимог міжнародних договорів є незворотним, тому завжди є сподівання на те, що при наступному вдосконаленні положень КК фокус законодавця буде переведено зі збереження підходів, які не пропонують делікатні відповіді на складні питання, на ціннісні рамки, що окреслені ратифікованими конвенціями.

Література:

1. Explanatory Report to the Council of Europe Convention on the Protection of Children against Sexual Exploitation and Sexual Abuse, Lanzarote, 25.X.2007. URL: https://rm.coe.int/16800d3832.

2. Конвенція Ради Європи про захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства, 2007 р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/994_927#Text.

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота