ІННОВАЦІЙНИЙ РОЗВИТОК ПІДПРИЄМСТВ МОЛОЧНОЇ ГАЛУЗІ ЯК ФАКТОР ЗРОСТАННЯ ЇХ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ІННОВАЦІЙНИЙ РОЗВИТОК ПІДПРИЄМСТВ МОЛОЧНОЇ ГАЛУЗІ ЯК ФАКТОР ЗРОСТАННЯ ЇХ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ

21.11.2024 18:33

[1. Економічні науки]

Автор: Матвійчук Назар Сергійович, магістр, Білоцерківський національний аграрний університет, м. Біла Церква; Шевченко Алла Олексіївна, кандидат економічних наук, доцент, Білоцерківський національний аграрний університет, м. Біла Церква


ORCID 0000-0003-4615-6433 Шевченко А.О.

Ефективне функціонування молочної галузі національної економіки вимагає всебічного впровадження новітніх технологій та принципів інноваційного розвитку. Інноваційна діяльність – це процес, який спрямований на реалізацію результатів закінчених наукових розробок та досліджень або інших науково – технічних  досягнень у вдосконалений або новий продукт чи процес, який було використано у практичній діяльності, а також пов’язані з ними додаткові розробки та дослідження [1].  

У сучасних умовах розвитку технологій у молокопереробній сфері впровадження інноваційних підходів стає не лише ключовою конкурентною перевагою, але й базовим елементом, який гарантує якість та безпеку харчових продуктів.  

Інноваційні рішення у виробництві молочної продукції надають низку переваг, які сприятливо впливають на якість виробів, підвищують ефективність виробничих процесів та допомагають максимально задовольнити потреби споживачів.

Впровадження інноваційних технологій у молочному виробництві стає важливим інструментом для вдосконалення смакових характеристик, консистенції та властивостей продукції, забезпечуючи її безпеку і довготривалий термін зберігання, водночас задовольняючи конкретні вимоги клієнтів.  Інноваційні технології вдосконалюють процеси виготовлення молочних виробів. Застосування нових методів в контролі та обробці сприяє високій якості, безпеці та стабільності продуктів. Компанія «Молокія» ПрАТ «Тернопільський молокозавод» стала першою в Україні та п’ятою в Європі, яка впровадила технологію очищення молока – сировини Fresh Milk. Завдяки цьому продукти під маркою «Молокія» мають унікальний смак та користь, а все молоко, що використовується, має найвищий ґатунок «екстра». На  ПрАТ «Тернопільський молокозавод» було встановлено єдині в Україні бактофуги німецького виробництва. Це досить дороге обладнання, яке дало можливість підприємству виробляти молоко європейського стандарту захисту, оскільки бактофуга усуває 99% усіх шкідливих бактерій [2].  

Інновації дають змогу створювати продукцію, яка має кращі властивості:  підвищена біодоступність корисних компонентів, контрольоване вивільнення речовин та інші функціональні переваги. Так, молочна компанія «Люстдорф» в умовах військового часу вперше в Україні випустила мікрофільтроване пастеризоване молоко. Мікрофільтрація – це інноваційна технологія очищення молока, що є світовим стандартом якості. Варто зазначити, що впровадження такого механізму очищення є дороговартісним і надсучасним рішенням. Провідні виробники з Італії, Канади та Польщі вже активно використовують мікрофільтрацію у своїх виробничих процесах [3]. 

Прогрес у галузі генної інженерії відкрив можливості забезпечення виробників молочної продукції якісними заквасками, які сприяють створенню продуктів, які здатні задовольнити сучасні вимоги споживача стосовно здорової та функціональної молочної продукції.

Завдяки ретельним науковим дослідженням та співпраці з академічними установами, постійно здійснюється вивчення нових штамів мікроорганізмів, як мають унікальні характеристики, можуть покращувати смакові, текстурні та поживні властивості молочної продукції. Їхній акцент на досконалості та інвестиції в дослідження і розробки забезпечують виробникам молочних продуктів інструменти та ресурси для створення інноваційної продукції, яка відповідає потребам споживачів.

Молочні підприємства сучасності активно впроваджують інновації, зокрема роботизовані системи, що відкривають нові можливості для розвитку галузі. Завдяки їм підвищується ефективність, якість продукції та зменшуються витрати. Роботи забезпечують високу швидкість, точність та гнучкість у роботі з різними пакувальними матеріалами під час процесу пакування та завантаження.  

Реалізація інновацій дає підприємствам молочної галузі змогу зберігати конкурентоспроможність, збільшуючи їх привабливість для своїх споживачів та відкривати нові можливості на ринку.  

Молочна галузь постійно розвивається, адаптуючись до сучасних технологічних та споживчих трендів. Військові дії не зупиняють українців у їхньому розвитку та введенні інновацій, і поява нових продуктів світового рівня на полицях магазинів є ще одним доказом цього. Інноваційні технології в молочному виробництві створюють нові перспективи для підвищення безпеки, якості та збільшення різноманітності молочних продуктів.

Таким чином, інтеграція інновацій в молочному виробництві є важливим чинником для задоволення вимог споживачів і зміцнення конкурентоспроможності підприємств.

Література

1.Коваленко О.В. Проблемні аспекти становлення інноваційної системи України в контексті теорії технологіч­ного розвитку. Ефективна економіка. 2015. № 3. С. 31. 

2. Офіційний сайт підприємства ПрАТ «Тернопільський молокозавод». URL:  https://molokija.com 

3.Офіційний сайт підприємства «Люстдорф» URL: https://www. loostdorf. com/our-products/butter/ 

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота