ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ OSINT ТА ВІДКРИТОЇ НАУКИ В ЄС, УКРАЇНІ ТА США: АВТОРСЬКЕ ПРАВО - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2014

ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ OSINT ТА ВІДКРИТОЇ НАУКИ В ЄС, УКРАЇНІ ТА США: АВТОРСЬКЕ ПРАВО

26.06.2024 00:47

[2. Legal sciences]

Author: Шматков Даніїл Ігорович, кандидат наук, доцент, с.н.с. НДІ Правового забезпечення інноваційного розвитку НАПрН України; п.н.с. Науково-дослідної лабораторії з проблем інформаційних технологій та протидії злочинності у кіберпросторі, ХНУВС


Розвідка на основі відкритих джерел (Open source intelligence, OSINT) у багатьох аспектах збігається з концептом відкритої науки. У той же час, напрями містять схожі ризики порушення прав інтелектуальної власності (із значним превалюванням авторського права) [1–3] за невідповідного використання інформації з подібних джерел. З однієї сторони, інтелектуальна власність у відкритих даних відіграє вирішальну роль у розвитку інновацій [4], а, з іншої сторони, навіть відкритість може бути обмеженою або лише звучати так.

Оскільки національні закони, що регулюють питання авторського права у розвідці на основі відкритих джерел та відкритій науці поки не уніфіковано міжнародними договорами, існує потреба у аналізі на виокремленні правових практик, що впроваджуються на рівні країн.

У ЄС розроблено Директиву 2019/1024 Про відкриті дані та повторне використання інформації державного сектору, якою визначено певні свободи для використання відкритих даних у наукових цілях. Директивою 2019/790 Про авторське право та суміжні права на єдиному цифровому ринку інтелектуальний аналіз тексту та даних визнано виключенням, яке потребує ідентифікації та роз’яснення специфічних (послаблених) вимог до застосування авторського права.

В Україні як розвідці на основі відкритих джерел, так і визначенню відкритої науки не присвячено окремих статей спеціальних законів. При цьому, Закон України «Про авторське право і суміжні права» містить окремі згадки подібних видів діяльності – без дозволу суб’єктів авторського права і безоплатно, але із зазначенням імені автора і джерела запозичення, допускається відтворення, інтерактивне надання доступу до правомірно опублікованих статей та інших невеликих за обсягом творів, а також уривків з письмових творів, творів образотворчого мистецтва, фотографічних творів, аудіовізуальних творів як ілюстрацій у виданнях, програмах організацій мовлення, звукозаписах чи відеозаписах для забезпечення з метою наукових досліджень, якщо такі дії не мають самостійного економічного значення, а також виготовлення копій творів, що зроблені із законного джерела з метою пошуку тексту і даних, включених до наукових публікацій або пов’язаних з ними, для дослідницьких цілей; допускається без дозволу суб’єкта авторського права та безоплатно відтворення, у тому числі репрографічне відтворення твору бібліотеками, музеями з відкритим доступом для відвідувачів, архівами або організаціями із збереження фондів аудіо-, відеозаписів у разі, якщо відтворюваним твором є окрема опублікована стаття та інші невеликі за обсягом твори чи уривки з письмових творів (крім комп’ютерної програми чи бази даних), з ілюстраціями або без них, і коли це відтворення здійснюється за запитами фізичних осіб, за умови що бібліотеки, музеї з відкритим доступом для відвідувачів, архіви або організації із збереження фондів аудіо-, відеозаписів мають достатні підстави вважати, що копія відтвореного твору використовуватиметься з метою навчання, наукового або приватного дослідження тощо.

У США правомірне використання авторського права у цілях OSINT та відкритої науки регулюється положенням добросовісного використання (fair use). Існує думка [5] про те, що такий підхід є маркером гнучкості та довговічності основного закону про авторське право до викликів сучасності.

Залишаючи за межами цієї доповіді дискусії на тему того, який підхід є ефективнішим, варто підкреслити, що, по-перше, національні закони все ще не уніфіковані міжнародними договорами, що створює відповідні ризики у Цифрову Епоху глобальних досліджень та розслідувань, по-друге, всі зацікавлені сторони усвідомлюють, що питання є актуальними і закони вже починають адаптовувати під них, хоча поки і не встигають за викликами, і, по-третє, діяльність OSINT, порівняно з відкритою наукою, очевидно містить більший обсяг ризиків порушення авторського права, через розповсюджені комерційні застосування практики [6], як, наприклад, різні бізнес-дослідження.

Література

1. Шматков Д. І., Коломійцев С. О. Використання інформації з відкритих джерел та право інтелектуальної власності. Право та інновації. 2024. 2 (46). С. 195-201. DOI 10.37772/2518-1718-2024-2(46)-29.

2. Шматков Д. Відкриті дані та авторське право у цифрових дослідженнях. Економіка, право та інноваційний процес: завдання в умовах воєнної трансформації України: за матеріалами Круглого столу (м. Харків, 26 квітня 2024 року). Харків: НДІ ПЗІР НАПрН України, 2024. 

3. Шматков Д. І., Коломійцев С. О. Регулювання використання об’єктів авторського права в OSINT-діяльності. Актуальні проблеми діяльності складових сектору безпеки і оборони України в умовах особливих правових режимів: поточний стан та шляхи вирішення: тези Міжнародної науково-практичної конференції (28 березня 2024 року). Харків: Вид-во НАНГУ, 2024.

4. Cueva, J., & Méndez, E. (2022). Open Science and intellectual property rights. How can they better interact. Report of Study. URL: https://research-and-innovation.ec.europa.eu/knowledge-publications-tools-and-data/publications/all-publications/open-science-and-intellectual-property-rights_en.

5. Carroll, M. W. (2019). Copyright and the progress of science: Why text and data mining is lawful. UC Davis L. Rev., 53, 893-964.

6. Bielska, A., Kurz, N. A., Baumgartner, Y., & Benetis, V. (2020). Open source intelligence tools and resources handbook. URL: https://i-intelligence.eu/uploads/public-documents/OSINT_Handbook_2020.pdf.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021

Conference 2020

Conference 2019

Conference 2018

Conference 2017

Conference 2016

Conference 2015

Conference 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота