ШТУЧНИЙ ІНТЕЛЕКТ, БОТОФЕРМИ ТА ДЕЗІНФОРМАЦІЯ: АМЕРИКАНСЬКИЙ ПІДХІД ДО РЕАГУВАННЯ НА НОВІ ЗАГРОЗИ НАЦІОНАЛЬНІ БЕЗПЕЦІ - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2014

ШТУЧНИЙ ІНТЕЛЕКТ, БОТОФЕРМИ ТА ДЕЗІНФОРМАЦІЯ: АМЕРИКАНСЬКИЙ ПІДХІД ДО РЕАГУВАННЯ НА НОВІ ЗАГРОЗИ НАЦІОНАЛЬНІ БЕЗПЕЦІ

13.07.2024 12:50

[11. National security]

Author: Каменський Дмитро Васильович, доктор юридичних наук, професор, професор кафедри кримінального права та кримінології Національної академії Служби безпеки України


Сьогодні наявність дезінформації в інформаційному просторі України, ЄС та взагалі світу є серйозною загрозою та небезпечним викликом основам демократії та функціонуванню ключових владних інституцій. При цьому зарубіжні дослідники намагаються не використовувати поняття «фейкової інформації», оскільки воно охоплює складні процеси «забруднення» інформації в різноманітні способи, а також цей термін почали активно вживати політики у всьому світі для позначення медіа, інформацію яких вони вважають небажаною, тим самим підриваючи свободу та довіру до засобів масової комунікації [1, c. 38].

А тому, вважаю, наступний кейс із сучасної американської правозастосовної практики буде сприйнято з неабияким інтересом, адже він розкриває найкращі практики припинення власне джерел дезінформації в найбільш вразливому (з точки зору сприйняття) середовищі – у соціальних мережах.

У липні 2024 р. на офіційному сайті Міністерства юстиції США (центральний орган федеральної прокуратури) з’явилась інформація про ліквідацію російської бот-ферми, яка займалася дезінформацією в соціальних медіа за допомогою технології штучного інтелекту (ШІ). Ця ферма була розроблена російською телекомпанією «RT», а її роботою керувала Федеральна служба безпеки (ФСБ). Спеціально проведена кібер-операція включала обшук 968 акаунтів і конфіскацію двох доменів. Спільно з міжнародними партнерами, Міністерство юстиції вжило заходів для запобігання подальшому використанню цієї технології. За підтримки соцмережі «Х» акаунти, які грубо порушили умови використання, були закриті.

У зв’язку з оголошеним ордером на конфіскацію доменів і обшук ФБР і Національна місія з протидії кіберзагрозам (CNMF) у партнерстві з Канадським центром кібербезпеки (CCCS), Службою загальної розвідки та безпеки Нідерландів (AIVD), військовою розвідкою Нідерландів і Служби безпеки (MIVD), а також поліція Нідерландів опублікували спільний лист, у якому докладно описується технологія, яка лежить в основі ботоферми соціальних мереж, включаючи подробиці про те, як «автори» ботоферми використовували свою спеціальну систему ШІ для реалізації схеми дезінформації. 

Як зазначив директор ФБР Крістофер Рей, ця операція стала першою свого роду у знищенні підтримуваної РФ ботоферми соціальних мереж за допомогою технології «Generative AI». За словами представників федерального правоохоронного відомства, Росія мала намір використовувати цю ботоферму для поширення іноземної дезінформації, згенерованої ШІ, масштабуючи свою роботу також за допомогою можливостей ШІ, щоб підірвати підтримку партнерів для Україні та серйозно вплинути на геополітичні наративи, сприятливі для російського уряду. 

Федеральний прокурор США Гарі Рестайно з округу Арізона влучно додав: «Ми підтримуємо будь-яке громадянське залучення, громадянський діалог і активний обмін ідеями. Однак ці ідеї повинні генерувати власне американці для власне американців. Оголошене сьогодні порушення захищає нас від тих, хто використовує незаконні засоби, щоб ввести в оману наших громадян і наші громади» [2].

Відповідно до поданих до суду документів, на підставі яких було здійснено обшук 968 акаунтів у соціальній мережі «Х» та було вилучено два домени, ботоферма – це розширений програмний пакет, який дозволяє створювати фальшиві персони на платформах соціальних мереж. Функціонування ферм ботів покращуються шляхом інтеграції компонентів, які містять технологію штучного інтелекту, наприклад створення зображень або генерація нового тексту.

Фактичні обставини цього кейсу є наступними. Як зазначено в заявах під присягою, наданих на підтримку ордерів на обшук та вилучення, створення ботоферми соціальних мереж організувала особа, ідентифікована в Росії (далі –особа А). На початку 2022 р. особа А працювала заступником головного редактора «RT», державної російської новинної організації, розташованої в Москві. 

Починаючи з 2022 р., керівництво RT прагнуло розробити альтернативні засоби поширення інформації поза стандартними телевізійними випусками новин RT. У відповідь на це особа А очолила розробку програмного забезпечення, яке дозволило створити та керувати ботофермою соціальних мереж. Як планувалося, ботоферма соціальних мереж створюватиме фіктивні онлайн-персони для облікових записів соціальних мереж, за допомогою яких RT або будь-який оператор ботоферми міг би поширювати інформацію в широкому масштабі. Розробку здійснили особа B та інші особи, які приховали свої персональні та місцезнаходження (Росія), починаючи купувати інфраструктуру для ферми ботів соціальних мереж у квітні 2022 р.

Для того, щоб зареєструвати фіктивні облікові записи соціальних мереж, ботоферма соціальних мереж покладалася на приватні сервери електронної пошти, які, своєю чергою, базувалися на двох доменних іменах, згодом конфіскованих ФБР.

Особа, яка контролює інтернет-домен, може створювати облікові записи електронної пошти за допомогою домену. Так, наприклад, особа, яка контролює доменне ім’я www.example.com, може створювати облікові записи електронної пошти за допомогою @example.com (наприклад, EmailAddress@example.com). У цій справі установлені американським розслідуванням особи отримали та контролювали доменні імена «mlrtr.com» і «otanmail.com» від американського провайдера. Далі вони використовували ці домени для створення серверів електронної пошти, що зрештою дозволило їм створювати фіктивні облікові записи в соціальних мережах за допомогою програмного забезпечення ботоферми.

Потрібно додати, що використання ФСБ доменних імен у США, які використовувались для реєстрації ботів, порушує федеральний Акт США про міжнародні надзвичайні економічні повноваження (англ. – International Emergency Economic Powers Act). Окрім того, супровідні платежі за обслуговування цієї інформаційної інфраструктури порушують вимоги федерального законодавства про відмивання коштів.

Також варто зауважити про те, що успішна ідентифікація фейкових акаунтів та ботоферм, а також їх успішне закриття згодом стало результатом взаємодії федеральних правоохоронних органів США, їх закордонних партнерів, а також представників приватного сектору. Зокрема ще до втручання уповноважених органів адміністратори соціальної мережі «X» самостійно виявили та призупинили значну кількість акаунтів ботів.

На завершення зазначу про таке. Описаний кейс актуалізує таке явище в сучасному діджиталізованому світі як дезінформація – це поширення неправдивої або оманливої інформації з метою ввести певну аудиторію в оману. Вона відрізняється від неправдивої інформації тим, що має цілеспрямований, умисний характер і є спрямованою на досягнення певних цілей, таких як політична маніпуляція, дискредитація осіб або організацій, або створення соціальної нестабільності.

Література:

1. Звоздецька О. Дезінформація як загроза національній безпеці Європейського Союзу: проблеми та підходи. Історико-політичні проблеми сучасного світу. 2021. №43. С. 30–39.

2. Justice Department Leads Efforts Among Federal, International, and Private Sector Partners to Disrupt Covert Russian Government-Operated Social Media Bot Farm. URL: https://www.justice.gov/opa/pr/justice-department-leads-efforts-among-federal-international-and-private-sector-partners (дата звернення: 11 липня 2024 р.). 






Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021

Conference 2020

Conference 2019

Conference 2018

Conference 2017

Conference 2016

Conference 2015

Conference 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота