ВИСОКИЙ МОРАЛЬНИЙ ДУХ УКРАЇНСЬКОГО НАРОДУ ЯК ЗАПОРУКА ПЕРЕМОГИ У ВІЙНІ З АГРЕСОРОМ. СУЧАСНІ АСПЕКТИ - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2014

ВИСОКИЙ МОРАЛЬНИЙ ДУХ УКРАЇНСЬКОГО НАРОДУ ЯК ЗАПОРУКА ПЕРЕМОГИ У ВІЙНІ З АГРЕСОРОМ. СУЧАСНІ АСПЕКТИ

24.07.2024 16:08

[11. National security]

Author: Козка А.В., к.н., НДІ «Українознавства» КНУ імені Т.Шевченка, член Спілки офіцерів України; Білик А.С., к.н., військовослужбовець, УНДЦА «Зонд», радник Генерального штабу ЗСУ


«Дух об’єднаного народу дає завжди міцну перемогу над ворогом!» 

Петро́ Конаше́вич-Сагайда́чний (1582-1622), 

гетьман реєстрового козацтва, кошовий отаман Запорізької Січі

La victoire ne se gagne pas par le nombre mais par la science de la victoire !

Napoléon Ier Bonaparte (1769-1821) était empereur de France

Вступ. Актуальнсть. З перших днів жорстокої та несправедливої війни, розпочатої країною-агресором - Росією проти України, український народ продемонстрував виняткову стійкість, єдність та високий моральний дух. Ці якості стали ключовими факторами, які не дозволили лицемірним окупантам швидко як планувалося зламати спротив українців та захопити країну. Зараз, станом на літо 2024 року - ми бачимо це ворог зрозумів та став по іншому дивитися на українську хоробрість. Він став розуміти, що українців – як духовний народ не перемогти. Тому, хитрощами намагається залякати обстрілюючи мирне населення: цинічна атака в дитячій кліниці «Охматдит» м.Києва 8.7.2024 тому кривавий приклад.Також циничне, підле, замовне вбивство политично- громадської діячки, філологині І.Д.Фаріон 19.7.2024 у Львові. Обістріли з боку Росії Харкова щодня продовжують тероризувати мирне населення як і в усій державі.

Але, це ще більше об’єднує людей та закаляє націю.  В чому секрет такої стійкості нас, українців? Який фундамент може бути запорукою перемоги над зовнішнім (росія) та внутрішнім ворогом (корупція, олігархат) в державі?

Ключові слова: випробовування, перемога у війни,агресор-росія,сила українського народу, духовність, об’єднання нації,території, світова спільнота.

Introduction. Actuality. From the first days of the cruel and unjust war started by the aggressor country - Russia against Ukraine, the Ukrainian people demonstrated exceptional resilience, unity and high morale. These qualities became the key factors that did not allow the hypocritical occupiers to quickly break the resistance of Ukrainians and seize the country as planned. Now, as of the summer of 2024, we can see that the enemy understood and began to look at Ukrainian bravery differently. He began to understand that Ukrainians cannot be defeated as a spiritual people. Therefore, he tries to intimidate the civilian population with tricks: the cynical attack in the «Okhmatdyt» Children's Clinic in Kyiv on July 8, 2024 is a bloody example. Also, the cynical, vile, contract killing of political and social activist, philologist I.D. Farion on 19.7.2024 in Lviv. Russian shelling of Kharkov continues to terrorize the civilian population every day, as it does throughout the country.

But, this unites people even more and hardens the nation.  What is the secret of such resilience of us, Ukrainians? What foundation can be the key to victory over the external (Russia) and internal enemy (corruption, oligarchy) in the state?

Key words: trials, victory in war, aggressor-russia, strength of the Ukrainian people, spirituality, unification of the nation,territory, world community.

Станом на 23 липня 2024 року, війна в Україні триває вже 21 місяць. За цей час український народ продемонстрував дивовижну на весь світ стійкість та єдність. Україну знають як сильну хоробру та духовну країну яка воює за свою землю та законні території. Українські військові та інтернаціональні батальйони в складі ЗСУ мужньо обороняють свою землю, а цивільні люди роблять все можливе, щоб допомогти одне одному та державі в складні часи випробовування завдяки мотивації служити рідним людям – українцям, рідній землі та державі це кращий військовий мотив та психологія перемоги [1]. .Еволюція нації та цивілізованого світу. Світ захоплений мужністю та стійкістю українського народу. Багато країн світу надають з повагою  Україні військову та гуманітарну допомогу. Росія порушує міжнародні закони, тому Генеральна Асамблея ООН наполягатиме на негайному виведенні російських військ з України[5].

Про це голова Генасамблеї ООН Денніс Френсіc розповів в інтерв'ю Укрінформу.

«Генеральна Асамблея, яка є найбільшим, найдемократичнішим органом ООН, чітко наголошувала Російській Федерації: »Ви порушуєте фундаментальні принципи організації, і тому ми очікуємо, що ви виправите цю поведінку – чим скоріше, тим краще«. Насправді резолюція закликає до негайного повного виведення всіх російських військ з території України», – сказав дипломат .

Український народ вірить у перемогу.  Ця віра ґрунтується на високому моральному та духовному стані українців, на їхній любові до свободи та на підтримці світової спільноти.

Перемога України у цій війні буде не лише перемогою над агресором, але й перемогою добра над злом, свободи над рабством, демократії над тоталітаризмом. Наша війна справедлива не тільки тому, що вона оборонна і що вона захищає нашу землю. Річ у тому моральнісному змісті, який вона має від початку. Ми воюємо за свободу [3].

Разом ми можемо здолати будь-яке зло та збудувати вільне, демократичне та мирне майбутнє для України та всього світу – відомо з даних військової розвідки Великобританії, що амбіції путінської Росії, це майже всі країни колишнього «соц.лагеря» а саме: Польща,ГДР-Німеччина,Естонія,Літва,Латвія,Чехія,Словакія та можливо інші країни ЄС.

Але, випробовування ще тривають - навіть, сьогодні на третій рік війни українцям дуже нелегко дається відповідь про можливість територіальних поступок .

Майже третина українців – 32% - допускають, що для досягнення миру та збереження незалежності Україна може відмовитися від деяких територій. Такими є результати опитування, проведеного у травні Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС). Проти будь-яких поступок більшість - 55%.Частину респондентів КМІС опитав у травні - 1067, а 2008 респондентів - червні. Запитання щодо готовності до територіальних поступок заради припинення війни соціологи КМІС ставлять регулярно від травня 2022 року. Тоді близько 8-10% респондентів були готовими на територіальні поступки, а абсолютна більшість – 82-87% – стабільно виступали проти жодних поступок. Також українці у більшості визнають, що завершення війни має супроводжуватись гарантіями безпеки вступу в НАТО [6]. 

Ми, як вчені також категорично не підтримуємо територіальні коливання та поступки законної територією України!

Сила українського духу проявляється у:

1. Масовому героїзмі українських військових та цивільних людей, волонтерів які безстрашно, впевнено обороняють свою землю, ризикуючи життям. Рідна земля також підтримує своїх захисників [4].

2. Незліченних актах самовідданості та взаємодопомоги, коли люди об'єднуються (феномен єдності військових та громадськості волонтерів), щоб підтримати одне одного в цю складну годину випробовування які є у всіх народів також.

3. Непохитній вірі у Перемогу та прагненні до свободи та гідного життя.

Висока мораль та духовність українців ґрунтуються на:

1. Багатовіковій історії та культурі, що виховала в українському народі стійкість, мужність та природну любов  європейців-українців до свободи.

2. Сильних сімейних цінностях та традиціях, які дають людям підтримку та відчуття єднання [2].

3. Вірі в Бога та духовних цінностях, які дають людям надію та силу духу.

Висновки.

Саме завдяки високому моральному та духовному стану український народ здобуває Перемогу над агресором.Так,ми потребуємо щодня оновлення озброєння та гуманітарної допомоги – але, це виправдано тим фактом, що Україна боронить de-facto всю Європу.  Ця Перемога буде не лише військовою, але й моральною, адже вона продемонструє світу силу духу та єдність українців. Перемога Правди українського духу над кривдою російської пропаганди, світла над темрявою невігластва. Немає сумнівів, що після Перемоги Україну чекає на великий ренесанс та ввідновлення,перезавантаження вже їде всіх систем виходу з під комуністичного минулого та нав’язування наративів неокомуніZму росії як «імперії Zла». Зло буде покаране! Перемога, також залежить від кожного українця якій може робити свій внесок в цю святу концепцію. Егрегор,ноосфера нації, народу об’єднаного – це велика сила!

Важливо підкреслити, що міжнародна, світова спільнота також відіграє важливу роль у цій боротьбі. Підтримка та солідарність з Україною з боку інших країн ЄС та світу дають українцям ще більше сил та віри у спільну Перемогу.

Використані джерела

1. Романишин А. Неурова А.  МОРАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНА ПІДГОТОВКА ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ, ЯК ЧИННИК ФОРМУВАННЯ ВИСОКОГО МОРАЛЬНОГО ДУХУ ВОЇНІВ. Науково-дослідний центр гуманітарних проблем ЗС України, Національна гвардія України, Україна. Вісник національного Університету оборони України. №2 (78) 2024р.

2. Парахонський Б. О., Яворська Г. М. Онтологія війни і миру: безпека, стратегія, смисл : монографія / Борис Олександрович Парахонський, Галина Михайлівна Яворська. – Київ : НІСД, 2019.  –560 с

3. БІЛИЙ О., ЄРЕМЕНКО А., ГАРДАШУК Т.  та інші. ВІЙНА І СУСПІЛЬСТВО. Філософська думка, 2015, № 1.

4. Солдат земля — Загублений світ. 9 сезон. 2 випуск. Концепція ноосфери

В.І.Вернадського.Науково-популярний проєкт.

жовт. 2022 р. https://www.youtube.com/watch?v=ElfB5of8u4g

5. Генасамблея ООН на спеціальній сесії прийняла резолюцію, яка закликає Росію припинити бойові дії та вивести війська з України. https://ukraine.un.org/uk

6. Чи готові українці поступитись територіями заради миру і якими саме – опитування.BBC 23.07.2024р.

https://www.bbc.com/ukrainian/articles/cg6403elkxyo



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021

Conference 2020

Conference 2019

Conference 2018

Conference 2017

Conference 2016

Conference 2015

Conference 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота