АРБІТРАЖНІ УСТАНОВИ ПРИ ТОРГОВО-ПРОМИСЛОВІЙ ПАЛАТІ УКРАЇНИ ЯК ІНСТИТУЦІЇ ЗАХИСТУ ПРАВ ТА ІНТЕРЕСІВ ПІДПРИЄМЦІВ - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2014

АРБІТРАЖНІ УСТАНОВИ ПРИ ТОРГОВО-ПРОМИСЛОВІЙ ПАЛАТІ УКРАЇНИ ЯК ІНСТИТУЦІЇ ЗАХИСТУ ПРАВ ТА ІНТЕРЕСІВ ПІДПРИЄМЦІВ

09.10.2024 16:14

[1. Economic sciences]

Author: Смолич Дарія Валеріївна, кандидат економічних наук, доцент, Луцький національний технічний університет


ORCID:0000-0002-6444-9486 Смолич Д.В.

В Україні продовжують відбуватися значні економічні перетворення, спричинені воєнними діями, підприємці стикаються з різними викликами в нинішніх складних умовах ведення господарської діяльності. 

При Торгово-промисловій палаті України діють спеціалізовані арбітражні установи, зокрема Міжнародний комерційний арбітражний суд, Третейський арбітражний суд та Морська арбітражна комісія, які забезпечують спеціалізоване, ефективне вирішення господарських спорів та мінімізують ризики, пов’язані з міжнародною торгівлею, контрактами та інвестиціями. Дані інституції забезпечують скорочення вартості та часу вирішення господарських суперечок, що в свою чергу сприяє безперебійному проведенню торговельних операцій, як за зовнішньому так і внутрішньому ринках.

Постійно діючий третейський суд при Торгово-промисловій палаті України утворено рішенням Президії ТПП України від 22 вересня 2004 року для вирішення спорів, які виникають із цивільних та господарських правовідносин. Розгляд справ здійснюється третейськими суддями (нині їх кількість налічує 92 особи), які є провідними фахівцями з різних галузей права [1].

Третейський суд є арбітражною установою загального спрямування, який провадить свою діяльність відповідно до Закону України «Про третейські суди» [2] і займається розглядом широкого спектру спорів, зокрема тих, які виникають із внутрішніх та міжнародних контрактів, спорів пов’язаних з інвестиціями тощо. Президія Торгово-промислової палати України затверджує регламент, який визначає порядок та правила вирішення спорів у Третейському суді. 

Арбітражною установою, яка займається вирішенням міжнародних комерційних спорів є – Міжнародний комерційний арбітражний суд (ICAC), який функціонує з 1992 року, на підставі закону України «Про міжнародний комерційний арбітраж» [3].

Міжнародний комерційний арбітражний суд є альтернативою традиційних судових розглядів для сторін, що беруть участь у міжнародній торгівлі і розглядає спори, які виникають з міжнародних контрактів, різних торговельних і комерційних угод. Маючи у своєму штаті досвідчених арбітрів, які володіють досвідом у міжнародній торгівлі і комерційному праві та здатні ефективно розглядати різної складності спори ICAC є флагманом серед арбітражних інституцій Центральної та Східної Європи. 

Арбітри ICAC є провідними юристами з 38 країн світу, рекомендованими в сфері арбітражу авторитетними міжнародними рейтингами Chambers & Partners та Legal 500 і здатними розглядати спори будь-якої складності. ICAC розглядає виключно спори за зовнішньоекономічними контрактами [4]. На рисунку 1 наведено динаміку кількості справ розглянутих Міжнародним комерційним арбітражним судом за період 2019-2023 років.




Рис.1 Динаміка кількості справ розглянутих Міжнародним комерційним арбітражним судом за період 2019-2023 років [4]

З даних рисунку 1 бачимо, що в середньому Міжнародний комерційний арбітражний суд щорічно приймає до розгляду 300-500 справ. Кількість справ протягом аналізованого періоду збільшується, що свідчить про зростання попиту суб’єктів господарювання, щодо захисту прав та вирішення спорів у даний альтернативний традиційному судовому розгляду спосіб. За галузевою ознакою, найбільше спорів розглядається у галузях: металургія, АПК, харчова та хімічна промисловість, машинобудування.

Для вирішення конфліктів, які виникають у сфері торгового мореплавства, а саме питань, пов’язаних з морськими перевезеннями вантажів, фрахтуванням суден, морським буксируванням, страхуванням, зіткненням морських суден при ТПП України працює Морська арбітражна комісія (МАК).

Морська арбітражна комісія при Торгово-промисловій палаті України (UMAC) з 1994 року, при цьому залишається незалежним та самостійним постійно діючим арбітражним інститутом [5].

Отже, арбітражні установи при Торгово-промисловій палаті України є ефективними на сьогодні інституціями захисту законних прав та інтересів підприємців, кількість звернень до яких зростає, що демонструє дієвість механізму вирішення спорів в альтернативний традиційному судовому розгляду спосіб та довіру користувачів арбітражних послуг.

Література

1. Постійно діючий третейський суд при ТПП України. Офіційний сайт Торгово-промислової палати України. ULR: https://ucci.org.ua/virishiennia-sporiv/te-permanent-court#

2. Закон України «Про третейські суди» ULR: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1701-IV#Text.

3. Закон України «Про міжнародний комерційний арбітраж». ULR: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4002-12#Text

4. Офіційний сайт Міжнародного комерційного арбітражного суду (ICAC). ULR: https://icac.org.ua/

5. Офіційний сайт Морської арбітражної комісії (МАК). ULR: https://macom.org.ua/

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021

Conference 2020

Conference 2019

Conference 2018

Conference 2017

Conference 2016

Conference 2015

Conference 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота