СУТНІСТЬ ЕКОНОМІЧНОГО МЕХАНІЗМУ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ СТІЙКОСТІ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2014

СУТНІСТЬ ЕКОНОМІЧНОГО МЕХАНІЗМУ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ СТІЙКОСТІ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ

14.10.2024 16:26

[1. Economic sciences]

Author: Кібкало Ірина Володимирівна, аспірант, Державний біотехнологічний університет


Економічна стійкість сільськогосподарських підприємств є однією з ключових умов їхнього успішного функціонування та розвитку в умовах ринкової економіки. У сучасному аграрному секторі, який постійно стикається з впливом зовнішніх і внутрішніх факторів, таких як природні ризики, коливання цін на сільськогосподарську продукцію, зміни в законодавстві та технологічний прогрес, забезпечення стійкості підприємств набуває особливого значення. Для характеристики комплексу заходів, що здійснюються суб’єктами господарювання для забезпечення економічної безпеки, у науковій літературі найчастіше використовуються такі поняття, як «механізми», «економічні механізми», «організаційні економічні механізми».

За визначенням О.В.Ільяшенко: «Економічний механізм - сукупність взаємозалежних важелів і методів планомірного впливу на виробництво, обмін, розподіл і споживання продукції, що включає управління, розподіл, облік результатів і витрат, відповідальність і матеріальні. стимули, інформація, ресурси та організаційна підтримка» [3, с. 162–163]. 

Л.О. Вдовенко визначила господарський механізм підприємства як діалектично розвинену систему типів і форм власності, методів діяльності, форм господарювання, інструментів і важелів державного регулювання та ринкової самодисципліни, що визначаються суб’єктивними та об’єктивними умовами діяльності підприємства. Коли країна розвивається до певного історичного етапу, її інститути забезпечують ефективну роботу підприємств [1, c. 96]. 

Під економічним механізмом діяльності підприємства Гудак В. В. розуміє сукупність елементів, що виокремлюють економічні методи управління та інструменти (важелі) їх реалізації, що забезпечують досягнення цілей діяльності підприємства під впливом механізмів ринкової самодисципліни та державного нагляду [2, c. 74]. 

М. К. Пархомець, В. В. Гудак, під економічним механізмом діяльності підприємства розуміють сукупність організаційно-економічних форм і методів впливу на господарсько-фінансову діяльність для досягнення поставлених цілей і забезпечення сталого та ефективного розвитку [4, c. 145]. 

Тому категорія економічний механізм розглядається вченими як на макрорівні, так і на мікрорівні. Узагальнюючи різні трактування поняття «механізм управління», можна визначити «механізм забезпечення економічної безпеки суб’єктів господарювання» як єдину систему форм, методів і важелів впливу на економіку, фінанси та господарської діяльності. Інші види діяльності підприємства, спрямовані на створення рівня економічної безпеки, достатнього для досягнення стратегічних, тактичних і оперативних цілей підприємства, та раціональне застосування різноманітних їх поєднань, сприяють стабільності та меншій уразливості до зовнішніх і внутрішніх загроз [2]. 

Економічний механізм забезпечення економічної стійкості сільськогосподарських підприємств — це складна система, що поєднує фінансові, виробничі, інноваційні та управлінські аспекти діяльності. Ефективне функціонування цього механізму сприяє підтриманню стійкого розвитку підприємства, дозволяючи йому не лише протистояти кризовим ситуаціям, але й використовувати нові можливості для росту та адаптації до змінних умов ринку. Економічний механізм забезпечення стійкості підприємства передбачає комплексний підхід, де всі елементи взаємодіють між собою для досягнення головної мети — стабільного та стійкого розвитку сільськогосподарського підприємства. Це дозволяє не тільки витримати ринкові виклики, але й забезпечити довготривалий успіх, розвиток і підвищення конкурентоспроможності підприємства.

Список літератури: 

1. Вдовенко Л. О. Необхідність аграрних підприємств у кредитному забезпеченні. Вісник Чернівецького торговельно-економічного інституту. 2011. Вип. 2, ч. 1. – С. 94-98

2. Гудак В. В. Організаційно-економічний механізм забезпечення дохідності сільськогосподарського виробництва : суть та особливості. Сталий розвиток економіки. 2011. № 2. С. 73-77

3. Ілляшенко О.В. Механізм функціонування системи економічної безпеки підприємства: підхід до побудови. Економіка. Менеджмент. Підприємництво, № 26(1), 2014. с. 160–168. 

4. Організаційно-економічний механізм забезпечення дохідності сільськогосподарських підприємств: теорія, методика, практика: моногр. М. К. Пархомець, В. В. Гудак, Тернопіль: ТНЕУ, 2014. 256 с



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021

Conference 2020

Conference 2019

Conference 2018

Conference 2017

Conference 2016

Conference 2015

Conference 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота