ПРИНЦИПИ ТА ІНСТРУМЕНТИ СТАЛОЇ БІО-ОРІЄНТОВАНОЇ ЕКОНОМІКИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ПРИНЦИПИ ТА ІНСТРУМЕНТИ СТАЛОЇ БІО-ОРІЄНТОВАНОЇ ЕКОНОМІКИ

16.12.2019 20:26

[Секція 1. Економіка, організація і управління підприємствами, галузями, комплексами]

Автор: Овсяннікова Наталія Володимирівна, кандидат економічних наук, доцент, Національний університет біоресурсів і природокористування України


Кругова економіка як відновлювальна, регенеративна модель, в якій продукція, матеріали та ресурси зберігаються в економічному кругообігу якомога довше, а утворення відходів мінімізоване є спробою вирішення проблеми вичерпності та обмеженності ресурсів. З цієї позиції виробництво товарів та надання послуг з використанням відновлюваних біологічних ресурсів та перетворення цих ресурсів і потоків відходів на продукти з доданою вартістю є інструментом ресурсозабезпечення.

Каскадне використання біомаси має спільні основи з концепцією кругової економіки по відношенню до використання відновлюваних ресурсів. Основна мета каскадування та кругової економіки - це підвищення ефективності використання ресурсів при зменьшенні попиту на залучення «нових» ресурсів та збільшення рівня екологічної ефективності виробничих процесів. В області екологічної ефективності процесів біоекономіка та кругова економіка мають подібні цілі, і вони перетинаються, але жодна з них не є повністю частиною іншої. Кругова економіка не є повною без біоекономіки і навпаки. Величезні обсяги органічних побічних та стічних потоків від сільського господарства, лісового господарства, рибного господарства, харчових продуктів та кормів та відходи органічних процесів можуть бути інтегровані лише до кругової економіки біоекономічними процесами, тоді як біоекономіка отримує великий прибуток від підвищеної циркулярності.

Каскадне використання зазвичай збільшує ефективне використання ресурсів, проте взаємозв'язок зі зменшенням викидів парникових газів більш складний. Викиди зменшуються тільки в тому випадку, якщо переробка потоку біологічних відходів для повторного використання у виробництві нижче, ніж викиди, викликані застосуванням у виробництві «нового» ресурсу.

Оцінка повного життєвого циклу продукту (LCA) для оцінки стійкості каскаду дозволяє врахувати як вплив виробництва товарів і послуг, переробки та утилізації відходів, так і ефекти на рівні національної економіки та суспільних інтересів. LCA дозволяє оцінити і екологічні показники продукту, і результати змін на рівні галузей і ринків в довгостроковій перспективі.

Науковий та практичний інтерес щодо впливу на екологічні показники результатів діяльності підприємства та економіки в цілому підтверджується  широкою розробкою та впровадженням процедур і інструментів оцінки життєвого циклу продукту.

LCA допомагає оцінити використання природних ресурсів комплексно на відміну від екологічних норм і нормативів системи управління навколишнім середовищем, яка дозволяє управляти тільки впливами підприємства, для якого вона розроблена, при цьому вхідні потоки для конкретного виробництва і вихідні можуть бути охоплені лише побічно (оцінка і вибір постачальників, контроль діяльності підрядників, відповідальність за потенційні утворювані відходи та супутню продукцію, тощо). Розглядаючи подібні потоки матеріалів і енергії в комплексі, маємо ланцюжок етапів життєвого циклу продукції - від проектування продукції і виробництва, вилучення сировинних матеріалів з навколишнього середовища, їх передвиробничу обробку, до використання і утилізації використаної за призначенням продукції (поховання на сміттєзвалищах, переробки, повторного використання). Аналіз впливу цих етапів на навколишнє середовище являє собою інструмент екологічного управління - оцінку життєвого циклу продукції.

Концепція методики LCA передбачає, що всі сторони, залучені в реалізацію життєвого циклу продукції, наприклад, проектувальники, виробники, дистриб'ютори, продавці, споживачі, повинні нести відповідальність за ті фази життєвого циклу продукції, в яких вони безпосередньо беруть участь. Останнім часом застосовання цієї концепції поширилось і для оцінювання підприємств. В рамках опрацювання методології сталого розвитку, використання оцінок життєвого циклу на підприємствах може бути застосовано, наприклад, як інструмент швидкого визначення найбільш екологічно значимих етапів життєвого циклу продукції. 

Завдання зниження впливів на навколишнє середовище є спільними для LCA і кругової економіки. Разом з тим у випадках, коли результати LCA суперечать принципам кругової економіки, головною метою управління стає оптимізація загального результату з точки зору екоеффектівності і при плануванні та організації виробничих процесів циклічністю поступаються на користь екологічних вимог.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота